Przekąski

Jabłecznik z kaszy jaglanej

120 g kaszy jaglanej przepłukać ,
0.5 kg jabłek zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać jabłka z kaszą dodać cynamonu, goździki, gałkę muszkatałową .(można dodać rodzynki, orzechy i daktyle…ale wtedy kalorii dochodzi sporo )
Dwa białka ubić na sztywno, dodać dwa żółtka i wymieszać, dodać tego dodaje kaszę wcześniej zmieszaną z jabłkami i całą resztą.
Wstawiamy na blasze do piekarnika 180-190 stopni 45-50

To  jest wersja na maleńką tortownicę ,na klasyczną blachę wszystko x3

[Monika Zdunek]

 

12834936_961846490596158_324424005_n

Ciasteczka Owsiane

3/4 szklanki płatków owsianych
✔️ 2 małe jabłka lub 1 duże
✔️ 1 jajko
✔️ 1 łyżka syropu z agawy/ miodu
✔️ 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
✔️ 1 łyżka cynamonu

Obrane ze skórki jabłka ścieramy na grubych oczkach i dodajemy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej, płatki owsiane i cynamon, całość ponownie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. aby płatki spęczniały. Po tym czasie na wyłożoną blachę papierem wykładamy ciasto formując płaskie ciasteczka. Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180′ C przez ok. 20 min

[Monika Zdunek]

10545065_961858420594965_1564083342_n (1)

 

Serek kokosowo- czekoladowy z bakaliami

1 opakowanie serka bieluch lekki

starta kostka gorzkiej czekolady

łyżeczka wiórków kokosowych

garść ulubionych bakali (np. orzechy laskowe, jagody goji, żurawina)

Wszystkie składniki wymieszać

[Izabela Garapich]

Serek kokosowo- czekoladowy z bakaliami

PANNA COTTA Z OWOCAMI

Panna cotta z owocami

  • 1 opakowanie serka bieluch lekki
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • pół szklanki dowolnych kwaśnych owoców (np. kiwi, pomarańcza, marakuja)

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody. Serek wymieszać z miodem lub syropem, i ziarenkami wanilii.

Do żelatyny dodać 2 łyżki gorącej wody i dobrze wymieszać tak aby się rozpuściła.

Rozpuszczona żelatynę dodać do bielucha cały czas mieszając. Przełożyć do szklanek i odstawić do stężenia (ok. 2 h). Podawać z owocami.

[Izabela Garapich]

Panna cotta z owocami