Podwieczorki

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy (4 porcje)

filiżanka czerwonej soczewicy
1 starta na dużych oczkach średnia marchewka
1 starta na dużych oczkach mała pietruszka
2 średnie ziemniaki
mała puszka mleka kokosowego
mały przecier przecier pomidorowy wymieszany z wodą w proporcji 1:1
płaska łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
szczypta zmielonej kolendry
szczypta zmielonego kuminu
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z olilwek
świeża kolendra

Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać curry, kolendrę i kumin, podprażyć przez chwilkę , dodać imbir, następnie wrzucić marchewkę i pietruszkę, wymieszać dokładnie i podgrzewać około 5 minut. Zalać wodą (ok. 0,5 litra), zagotować. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i przepłukaną soczewicę, dodać pozostałe przyprawy (nie solić, ponieważ przecier pomidorowy jest wystarczająco słony) i gotowować na małym ogniu przez ok 30 minut. Dodać przecier, mleko kokosowe, gotować jeszcze 10 minut, wcisnąć czosnek, wymieszać, odstawić. Wyłowić ziele angielskie i liście laurowe. Następnie delikatnie zmiksować zupę, zostawiając konsystencję pół gładką. Posypać dużą ilościa posiekanej kolendry.

Aromatyczna zupa z czerownej soczewicy

 

 

 

Jabłko pieczone z bakaliami i miodem

jabłko
łyżeczka miodu
kilka rodzynek
cynamon
dowolne orzechy (np. pistacje, orzechy laskowe, orzechy włoskie)

Jabłko umyć, osuczyć i wydrążyć środek. Wrzucić rodzynki, wsypać cynamon i zalać miodem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, 180 stopni termoobieg, na 20 -30 min. Podawać z ulubionymi orzechami.

Jabłko pieczone z bakaliami i miodem

 

 

Frytki z batatów z sosem czosnkowym

1 batat
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki ostrej papryki lub chilli
pół łyżeczki tymianku
sól
150 ml jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz i sól

Batata obrać, pokroić w słupki na kształt frytek. Do miski wlać oliwę i wsypać przyprawy, następnie dodać słodkiego ziemniaka i wymieszać dokładnie. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, góra – dół. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, rozłożyć frytki. Wstawić do pieca na 25 minut. W między czasie przygotować sos. Do jogurtu wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Odstawić do lodówki. Gorące frytki podawać z sosem.

Frytki z batatów z sosem czosnkowym

 

 

Domowy budyń z pomarańczą i migdałami (3 porcje)

2 szklanki mleka 1,5 %
2 łyżki mąki ziemniaczanej
żółtko
1 łyżka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka masła
szczypta cukru trzcinowego
pomarańcza
migdały

Odlać pół szklanki mleka, pozostałą część zagotować z łyżeczką masła i odrobiną cukru. W odlanej części mleka wymieszać żółtko i oba rodzaje mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki, energicznie mieszając. Gotować kilka minut do zgęstnienia. Przelać do salaterek. Pomarańczę wyfiletować. Wyłożyć owoce na budyń, posypać migdałami.

Budyń domowy z pomarańczą i migdałami