Śniadania

Owsianka na wodzie z bakaliami

3 łyżki płatków owsianych
wrzątkek
bakalie (np. pokrojone morele, jagody goji, żurawina, orzechy laskowe, orzechy włoskie)
łyżeczka cukru trzcinowego lub syropu klonowego

Płatki zalać wrzątkiem ok. 0,5 cm ponad płatki. Odłożyć na 10 min. Dodać bakalie, dosłodzić do smaku.

[Izabela Garapich]

Owsianka na wodzie z bakaliami

 

 

Kromki z chleba żytniego z pastą jajeczną i łososiem wędzonym

2 kromki chleba
1 duże jajko
2 małe plasterki łososia
posiekany koperek
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć wzdłuż, oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w drobną kostkę, żółtko utrzeć widelcem w misce. Następnie do żółtek wrzucić białko, posiekany koperek, przyprawy i jogurt, wymieszać. Podawać na pieczywie pełnoziarnistym z łososiem wędzonym.

[Izabela Garapich]

 

Kromki z pastą jajeczną z łososiem

 

 

Pasta twarogowa z pomidorami suszonymi, oliwkami na pieczywie

2 kromki chleba słonecznikowego
100 g twarogu chudego
3 pomidory suszone w oleju
6 oliwek zielonych
sól, pieprz

Pomidory i oliwki pokroić w paski, wrzucić do miski. Wymieszać razem z twarogiem, dla bardziej kremowej konsystencji dodać pare kropel oleju z pomidorów, doprawić do smaku. Podawać na pieczywie

[Izabela Garapich]

Pasta twarogowa z pomidorami suszonymi i oliwkami

 

 

Hummus na grzankach żytnich

1 filiżanka ciecierzycy
3-4 łyżki sezamu
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól,pieprz, papryka chilli

Zalać cieciorkę wodą, odstawić na noc. Następnego dnia gotować ok. 2 godzin ( można też użyć ciecierzycy z puszki). Na suchej patelni prażyć sezam do złotego koloru. Zblendować go, dolewając stopniowo oliwę z oliwek, do konsystencji lejącej pasty. Do tak przygotowanego tahini (pasta z prażonego sezamu) dodać odsączoną, ugotowaną cieciorkę, obrany czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Blendować do uzyskania gładkiej kremowej pasty. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodać więcej oliwy z oliwek. Podawać na opieczonych kromkach chleba żytniego z warzywami.

[Izabela Garapich]

Grzanki z hummusem i warzywami

 

 

Omlet z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem.

2 jajka
duża garsć świeżego szpinaku baby
ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Na niewielką ilość oliwy z oliwek wrzucić szpinak, dusić przez pare minut, dorzucić zmiażdżony czosnek, sól i pieprz (ja, tak przygotowany szpinak wkładam w pojemniku do lodówki, żeby rano zaoszczędzić czas). Następnie dodać pomidorki koktajlowe w całości, podpiec do momentu ich popękania. W między czasie ubić białka na sztywno, dodać do nich żółtka, delikatnie wymieszać. Masę jajeczną wylać na patelnie z warzywami. Przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać z pieczywem.

[Izabela Garapich]

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Torcik naleśnikowy z kaszą manną

Szklanka mleka 0,2%

50g mąki pszennej pełnoziarnistej

50g kaszy manny

2 jajka

2 łyżeczki wiórków kokosowych

1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowy/ opcjonalnie miód

Konfitura- najlepiej domowej roboty, do przełożenia tortu

owoce- wedle uznania :)

W misce wymieszać jaka, mleko, kaszę, syrop z agawy(miód), na koniec dodać mąkę i ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni beztłuszczowej lub na odrobinie oleju kokosowego

Screenshot_2016-03-03-16-46-58-1

 

Chleb bananowy z masłem orzechowym i borówkami

 

1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mleka bez laktozy
2 banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka ulubionych bakalii

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę nasmarować olejem (ja używałam silikonowej, wtedy nie trzeba).
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, w drugiej misce: olej, cukier i mleko.

Banany rozgnieść widelcem, następnie dodać je do mokrych składników.

Połączyć składniki płynne i suche. Dosypać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 50 minut. Podawać wystudzone z masłem orzechowym (najlepiej własnej roboty) i owocami, ja dziś proponuję borówki.

Screenshot_2016-03-10-22-32-47

 

,