Obiad

Spaghetti tuńczykowe

Składniki:

  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 6 -8 pomidorków koktajlowych
  • puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • pół cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
  • świeża pietruszka

Ugotować makaron al dente. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone na pół pomidorki, chwilę później tuńczyka. Posiekać pietruszkę, wrzucić na patelnię. Doprawić do smaku. Dodać świeżo ugotowany makaron, wymieszać.
[Izabela Garapich]

Spaghetti tuńczykowe

Łosoś z piekarnika z puree ziemniaczano- selerowym i brukselka

Składniki:

  • 200 g łososia bez skóry
  • 2 średnie ziemniaki
  • ćwiartka selera
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 200 g brukselki mrożonej
  • szczypta cukru
  • koperek
  • sok z cytryny
  • świeżo mielony pieprz i sól

Umyć i osuszyć łososia, zamarynować go w soku z cytryny i przyprawach. Odłożyć do lodówki.
Ugotować ziemniaki i selera, osobno brukselkę – w wodzie z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Do nagrzanego piekarnika, 180 stopni termoobieg, włożyć łososia w naczyniu żaroodponym, piec 12 – 15 minut. Ziemniaki i selera ugnieść razem z jogurtem naturalnym. Rybę podawać z puree posypanym koperkiem i ugotowaną brukselką.
[Izabela Garapich]

Łosoś z pieca, puree ziemniaczano- selerowe, brukselka

Filet z indyka faszerowany morelami, ryż brązowy, sałata masłowa w sosie jogurtowym

Składniki:

  • 200g filetu z indyka
  • kilka suszonych moreli
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
  • curry
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • 50 g ryżu brązowego
  • sałata lodowa
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • świeżo mielona sól i pieprz

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek, solą, pieprzem, curry, słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Długim ostrym nożem zrobić głębokie nacięcie w głąb fileta. Indyka nafaszerować suszonymi morelami, zamknąć wykałaczkami i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Nagrzać piekarnik do 190 stopni termoobieg. Ugotować ryż brązowy. Na patelni grillowej obsmażyć filet na złoto z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odbrobiną wody i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać. W miseczce przygotować sos, wymieszać jogurt naturalny, sok z cytyny, świeżo mielony sól i pieprz, szczyptę cukru. Polać sałatę przed podaniem. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika,zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok 5 min. Po tym czasie, wyciągnąć wykałaczki, mięso pokroić w plastry.
[Izabela Garapich]

Filet z indyka faszerowany morelami, ryż brązowy, sałata masłowa w sosie jogurtowym

Leczo z kiełbasą drobiową i bagietką

Składniki:

  • 150 g kiełbasy drobiowej
  • 150 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej
  • pół dużej cukini
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • bagietka pszenno-żytnia
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
  • oregano

Obrać kiełbasę, pokroić w plasterki. Cebulę pociąć w piórka. Na niewielkiej ilości oliwy poddusić cebulę, dodać kiełbasę, podsmażyć na złoto, przełożyć na ręcznik papierowy. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić paprykę i cukinię, obsmażyć. Dodać fasolkę szparagową i pomidory z puszki, przyprawy, dusić około 15 minut. Odsączoną kiełbasę z cebulą, wrzucić do garnka z warzywami, podgrzewać około 5 minut. Podawać z pieczywem.
[Izabela Garapich]

Leczo z kiełbasą drobiową

Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi i mozzarellą, kasza jęczmienna perłowa, surówka z selera z rodzynkami.

Składniki:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 3 pomidory suszone
  • 50g mozzarelli
  • estragon
  • 50 g kaszy perłowej jęczmiennej
  • 1/3 selera
  • pół jabłka
  • kilka rodzynek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami, zrobić głebokie nacięcie w głąb fileta. Pomidory suszone i mozzarellę pokroić w paseczki, wymieszać. Nafaszerować kurczaka, zamknąć wykałaczkami. Nagrzać piekarnik do 200 stopni termoobieg, przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, podlać małą ilością wody i piec ok. 25 min. Ugotować kaszę. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. Zetrzeć seler i jabłko na dużych oczkach, dodać odsączone rodzynki, jogurt naturalny, sól, pieprz i ocet z wina białego. Mięso wyciągnąć, zawinąć w folię, odczekać ok. 5 minut, wyciągnąć wykałaczki i pokroić.
[Izabela Garapich]

Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi i mozzarellą, kasza jęczmienna perłowa, surówka z selera z rodzynkami.

Pulpety z łososia w sosie koperkowym, kasza pęczak, pieczone buraczki

Składniki:

  • (8 sztuk pulpecików dla ok. 3 osób, podana ilość kaszy i buraków dla jednej osoby)
  • 400 g łososia po odcięciu skóry i ości
  • 1 kromka chleba żytniego
  • 1 jajko
  • mleko do namoczenia chleba
  • kasza manna do zagęszczenia masy rybnej jeśli jest taka potrzeba
  • sok z cytryny
  • mąka pełnoziarnista do obtoczenia
  • sól,pieprz
  • wywar warzywny lub wrzątek

sos (porcja dla 8 pulpecików):

  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietanka słodka 12 %
  • 50 g kaszy pęczak
  • 2 małe podłużne buraki

Buraki umyć, odciąć końcówki, owinąć w folię aluminiową, piec w nagrzanym piekarniku, 180 stopni termoobieg, ok. 1 – 1,5 godziny. Odłożyć do ostygnięcia, najlepiej w rękawiczkach, ściągnąć skórkę, zetrzeć na grubych oczkach.
Kromkę chleba namoczyć w mleku. Umytego i osuszonego łososia pociąć w drobną kosteczkę
(można też zmielić, ale według mnie lepiej wygląda i smakuje kiedy jest pokrojony). Dodać pozostałe składniki do miski z rybą tj. odsączony chleb, jajko, sok z cytryny, przyprawy, kaszę manną. Wymieszać dokładnie, uformować kulki, obtoczyć w mące, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego z dwóch stron, po minucie na złoty kolor, odsaczyć na ręczniku papierowym. Następnie wrzucić do gotujacej się wody lub wywaru warzywnego i gotować 2 minuty, odsączyć.
Kaszę pęczak ugotować.
Na teflonowej patelni podsmażyć delikatnie koperek (bez dodatku tłuszczu), dolać śmietankę, podgrzewać do zgęstnienia sosu.
[Izabela Garapich]

Pulpety z łososia w sosie koperkowym, kasza pęczak, pieczone buraczki

Pierogi

CIASTO mąka, ciepła woda i łyżka oliwy z oliwek. Zagniatamy ciasto by było elastyczne. Dzielimy na dwie części i robimy wałek. Następnie kroimy tak jak na kopytka. Małą część zgniatamy na placuszek , nakładamy farsz i zlepiamy.

FARSZ ugotowany w wodzie filet z kurczaka z przyprawami, (ziele angielskie, laur, majeranek) po ugotowaniu kroimy drobno, dodajemy pokrojone suszone pomidory, oraz szpinak podduszony z czosnkiem. Farsz doprawić do smaku np. pieprz, bazylia, tymianek.

SOS  jogurt naturalny , rozdrobniony czosnek, szczypta curry, pietruszka bądź koperek.
[Marlena Łukasik]

12792145_978607625549232_7560276707218159615_o

Kurczak w marynacie z brązowym ryżem i surówką z selera i żurawiną

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 50 g brązowego ryżu
  • pół małego selera
  • pół kubka małego jogurtu naturalnego
  • garść żurawiny
  • przyprawy: curry, słodka papryka, tymianek, sól, pieprz
  • dodatkowo: miód, sok z cytryny, olej kokosowy

Pierś z kurczaka kroimy i marynujemy w jogurcie naturalnym, przyprawie curry, słodkiej papryce, tymianku, dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie smażymy na odrobinie oleju kokosowego.
W międzyczasie gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem soli.
Seler ścieramy na tarce, żurawinę zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Łączymy ze sobą seler i żurawinę, mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną miodu, jogurtu naturalnego, soli, pieprzu.
[Anna Kantorowska]

Screenshot_2016-03-03-16-47-14-1

Penne z dynią, szpinakiem i pomidorami suszonymi z serem halloumi

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 g makaronu pełnoziarnistego typu penne
  • 100g sera halloumi
  • 200g dyni mrożonej
  • 100g świeżych liści szpinaku
  • 2 -3 pomidory suszone
  • orzeszki pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • gałka muszkatołowa

Ugotować makaron al- dente. W między czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać dynię, doprawić delikatnie gałką muszkatołową i pieprzem, smażyć około 10 minut. Dodać liście szpinaku, pokrojone w paski pomidory suszone, oraz zmiażdzony czosnek. Dusić około 5 minut. Doprawić solą do smaku. Wymieszać warzywa z makaronem. Na rozgrzaną patelnię grillową położyć pokrojony w plastry ser halloumi i obsmażyć na złoto z dwóch stron.  Uprażyć orzechy pinii. Ser podawać na makaronie warzywami, całe danie posypać orzechami.
[Izabela Garapich]

Penne z dynią, szpinakiem i pomidorami szuszonymi z serem halloumi

Kurczak ala strogonow z kaszą bulgur i sałatą z sosem cytrynowym

Składniki:

  • 50g kaszy bulgur
  • sól,pieprz
  • pół pęczka posiekanej świeżej pietruszki
  • łyżka kwaśnej chudej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • pół czerowej papryki
  • 200g obranych małych pieczarek
  • mała cebula
  • 150g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół paczki dowolnej mieszanki sałat
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • cukier

Na oleju rzepakowym lub kokosowym podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Dorzucić kurczaka pokrojonego w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na dużym ogniu, na złoto. Odłożyć zawartość na bok. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki, posypane solą,  do miękkości. Dodać paprykę pokrojoną w paski, smażyć jeszcze około 5 minut. Wrzucić z powrotem kurczaka z cebulą na patelnie, dosypać pietruszkę, dodać śmietanę lub jogurt i podgrzewać około minuty. Dodać ugotowaną kaszę bulgur, połączyć.

Wymieszać jogurt z przyprawami i sokiem z cytryny. Polać mieszankę sałat.
[izabela Garapich]

Kurczak ala strogonow z kaszą bulgur i sałatą z sosem cytrynowym

Łosoś pieczony z ryżem brązowym i sałatką z ananasem

Składniki:

  • 200g filetu z łososia bez skóry
  • sok z cytryny
  • 50 g ryżu brązowego
  • 1/5 główki sałaty lodowej
  • pół małej cebuli czerwonej
  • 2 plasterki ananasa z puszki
  • ¼ czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • pół łyżeczki cukru brązowego
  • sól, pieprz

Ugotować ryż brązowy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni termoobieg. Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić świeżo mieloną solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rybę i wstawić ją do pieca na 15 minut. Do małego słoiczka wlać olej, ocet, cukier, sól i pieprz, mocno wstrząsnąć, do połączenia składników. Sałatę poszatkować, paprykę, ananasa i cebulę pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić warzywa, dorzucić kukurydzę, wlać dressing, wymieszać.
[Izabela garapich]

Łosoś pieczony z ryżem brązowym i sałatką z ananasem