Kolacje

Carpaccio z buraka z rukolą, fetą, orzechami włoskimi i sosem balsamico

1 burak podłużny
garść rukoli
50 g fety
kilka orzechów włoskich
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2- 3 łyżki oliwy z oliwek

Buraka umyć, odciąć końcówki, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku, 180 stopni, termoobieg, 1-1,5 h. Wyciągać. Kiedy ostygnie, obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Umyć i osuszyć rukolę. W rondelku zagotować ocet balsamiczny, zredukować do 1/3 objętości, wymieszać z oliwą i miodem. Powstały sos wymieszać z rukolą. Na suchej patelni prażyć orzechy. Plasterki buraka ułożyć na talerzu, na nie wyłożyć rukolę, pokruszyć fetę, posypać orzechami. [Izabel Garapich]

Carpaccio z buraka z rukolą, fetą, orzechami włoskimi i sosem balsamico

 

 

Sałatka z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i grzankami żytnimi.

100g mieszanki rukoli i roszponki
100 g piersi z kurczaka
5 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
przyprawa do gyrosa
kilka orzechów nerkowców
70 ml jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz
kromka chleba żytniego na zakwasie

Pierś umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski, zamarynować w oliwie i przyprawie do gyrosa, odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, odłożyć do lodówki. Pomidorki pokroić na pół. Mix sałat umyć i osuszyć. Kromkę chleba pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wsypać zioła prowansalskie i wlać odrobinę oliwy, wymieszać dokładnie. Grzanki wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na opcję grill, na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kurczaka obsmażyć na patelni grillowej. Na mix sałat wyłożyć pomidorki, kilka nerkowców, ciepłego kurczaka i grzanki, polać sosem czosnkowym. [Izabela Garapich]

Sałatka z kurczkakiem, pomidorkami koktajlowymi i grzankami żytnimi.

 

 

Roladki z bakłażana nadziewane fetą z orzechami włoskimi

pół bakłażana
100 g fety
5 orzechów włoskich
nasiona z 1/4 granatu
świeżo mielony pieprz
sól

Bakłażana umyć, pokroić w cieniutkie plastry. Osolić, odstawić na recznik papierowy na min 30 min, następnie osuszyć, grillować na odrobinie oliwy, na patelni grillowej. Wymieszać fetę z pokrojonymi orzechami, uformować kuleczki z masy serowej i owijać je w plastry bakłażana. Posypać nasionami granatu oraz świeżo zmielonym pieprzem. [Izabela Garapich]

Roladki z bakłażana nadziewane fetą z orzechami włoskimi

 

Sałatka z rukolą, mango, awokado, pomidorem i oliwkami

Rukola, pół mano, pół awokado, średni pomidor, oliwki (jako białko można dodać kurczaka, abo jajko na twardo)

SOS: 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać.

Ekspresowy posiłek na wieczór.

[Anna Kantorowska]

 

Screenshot_2016-03-03-16-47-30-1