Drugie śniadania

Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem

3 wafle
3 łyżeczki masła orzechowego
banan pokrojony w plasterki

[Izabela Garapich]

Wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem

 

Koktajl z owoców leśnych

250ml maślanki
pół banana
łyżka borówek
łyżka malin
łyżka płatków owsianych

Wszystko zmiksować.

[Izabela Garapich]

Koktajl z owocami leśnymi

 

 

Jogurt kakaowy z bakaliami

200ml jogurtu naturalnego
łyżeczka kakao
łyżka jagód goji
kilka orzechów laskowych

[Izabela Garapich]

Kakaowy jogurt z bakaliami

 

 

Belriso jabłkowe

50g ugotowanego ryżu brązowego
150 ml jogurtu naturalnego
jabłko starte na najmniejszych oczkach
łyżeczka curku trzcinowego
cynamon

W rondelku podgrzać ryż z jabłkiem i przyprawami, zdjąć z gazu. Dolać jogurt, wymieszać.

[Izabela Garapich]

Belriso jabłkowe

 

 

Omlet z owocami i jogurtem greckim

1 jajko
2 – 3 łyzki mrożonych owoców leśnych
1 łyżka jogurtu greckiego
łyżeczka syropu klonowego
olej kokosowy

Dzień wcześniej wyciągnąć do lodówki owoce do rozmrożenia. Następnego dnia, owoce podgrzać z syropem klonowym. Oddzielić białko od żółtka. Ubić na sztywno białko, dodać żółtko wymieszać. Na niewielką ilość oleju kokosowego wylać masę jajeczną, przykryć pokrywką, smażyć ok 5 minut. Podawać z ciepłymi owocami i jogurtem.

[Izabela Garapich]

Omlet z jogurtem greckim i owocami

Omlet otrębowy z serkiem wiejskim, gruszką i kardamonem

40g otrębów żytnich
100g serka wiejskiego lekkiego
3 jaja- jedno zółtko
cynamon, kardamon
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody
DODATKI: 50g serka wiejskiego lekkiego 30g malin 115g gruszki 20g masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE: Otręby zmielić na mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z jajkiem, białkami i serkiem wiejskim Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować Tak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć pod przykryciem Po kilku minutach przekręcić delikatnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć około minuty.

[Monika Zdunek]

12804440_961859813928159_575789229_n